Den här enkla laxrullen tänkte jag skulle utgöra ett av flera tilltugg som jag tänkte bjuda mina gäster på till påskafton. Att jag kallar den för New York Salmon roll beror på att man ofta brukar äta bagels med Philadelphia, rökt lax och pepparrot i New York. Jag skivar rullen tunt och serverar den på ett grovt smörat bröd. Jag kan faktiskt tipsa om att Ica säljer ett sånt där ”tyskt” bröd som är färdigskivat och saftigt som är riktigt bra (och dessutom kostar typ 8 kr!) som jag använder men pumpernickel funkar också. Philadelphiaost light funkar och om du vill köra smalvarianten så kan du ta Kesella eller Kvarg. Här nedanför kan du se hur jag gör den, steg för steg….
Till en rulle (14-16 skivor) behöver du…
New York Salmon roll
400 g rökt skivad lax
1 ask Philadelphiaost
Färskriven pepparrot
1/2 knippe gräslök
Svartpeppar från kvarn
4 tunna skivor grovt bröd
1. Fukta en bänkskiva med en ren trasa eller handduk och lägg en bit plastfilm på den fuktade ytan.
2. Lägg ut den skivade laxen omlott över plasten.
3. Blanda samman osten med färsk riven pepparroten.
4. Bred ett jämt lager på laxen och lämna ena långsidan torr, cirka 2 centimeter från kanten.
4. Lägg gräslöksstrån vid långsidan med ost och rulla mot den torra långsidan till en tajt rulle. Ett tips är att dra i plasten (se bilden nedan).
5. Rulla in den i plasten och vrid om i bägge ändar så det blir som en korv.
6. Låt rullen ligga i kyl ett tag, så den stelnar till innan den skivas (det görs enklast med en tunn lång laxkniv) .
7. Servera rullen i tunna skivor smörat grovt bröd.
Ser så himla gott och enkelt ut. Tack för receptet!
Dom ska jag göra !