Vi går nu in i en av årets vackraste säsonger. Hösten är så otroligt vacker med alla skiftande färger på träden. I år ska jag verkligen försöka ta vara på den med långa promenader och vara i skogen så mycket jag bara kan. När vi letade hus hade jag en önskan om en gammal uppvuxen fruktträdgård och så fick det bli. Våra äppelträd är runt hundra år gamla men vi har även planterat lite nya frukter själva. Favoriten är ett litet förädlat äppelträd som heter Discovery! Det planterade vi när Walter var kanske 2 år och det bär enormt mycket frukt. Äpplena är friska och otroligt aromatiska. Perfekta att äta bara rakt av men förstås väldigt goda i äppelpaj och äppelkaka.
I år har vi ju en riktigt ”brittsommar” så jag tänker passa på att fortsätta grilla så länge som möjligt. Att baka kaka på grillen går alldeles utmärkt. Denna glutenfria smulpajen men äpple och plommon blir alldeles knäckig och god med ett härligt ”crunch” på toppen. Jag lägger kolen längs med sidorna på grillen så att inte formen står direkt över glöd (då bränner den i botten). Man bakar i en klotgrill med lock. Prova den till helgen, vet ja! Den går naturligtvis även att baka i ugnen förstås!
Glutenfri smulpaj
1 paj
Fyllning
3 äpplen
4 plommon
1 msk kokosolja
1 msk kanel
2 msk agavesirap
Smultäcke
2 msk kokosolja
3 dl boveteflingor
2 msk agavesirap
1 dl mandelmjöl
200 g dadlar
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och klyfta äpplena. Klyfta plommonen.
- Stek frukten i en panna med kokosolja tillsammans med kanel och agavesirap tills den är gyllene. Lägg upp i en form eller låt den ligga kvar i en ugnsfast stekpanna.
- Nyp ihop kokosolja, boveteflingor, agavesirap och mandelmjöl och fint tärnade dadlar till en smuldeg och strö det över frukten i formen.
- Grädda i ugnen i cirka 25 minuter.
Världens godaste och enklaste vaniljsås
Rårörd vaniljsås
3 ekologiska äggulor
½ dl socker
en nypa vaniljpulver
3 dl vispad grädde
Rårörd Vaniljkräm
- Vispa gulor, strösocker och vaniljpulver krämigt.
- Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.