In Interior, Lifestyle

Köket är husets hjärta! Det märks inte minst på fester – det är ju i köket alla hamnar till slut. Om du bygger ett nytt kök skapar du lättast harmoni genom att anpassa det till den tid då ditt hus eller din lägenhet byggdes. Se över ditt eller era behov. Bakar och lagar ni mat ofta eller sällan? Hur många brukar ni vara som arbetar i köket samtidigt? Gillar ni att ha många gäster? Det är trevligt att ha plats att samlas i köket till fördrinken och göra kocken sällskap. Fokusera på att skapa bra arbetsytor i köket snarare än förvaring. För många skåp gör lätt att du samlar på dig saker du inte behöver eller använder. Låt dig inspireras av restaurangkök, där timing och funktion är viktigt.

Det blir både enklare och roligare att jobba i ett riktigt praktiskt kök. Ett kök utformat som ett L, eller byggt i U-form, gör att du får nära till allt och skapar förutsättningar för ett lättarbetat rum. I köket ska det också finnas en trivsam plats för sällskap. Det kan räcka med ett litet bord och två stolar eller bara ett par sköna pallar att vila på medan bullarna gräddas i ugnen.

När jag planerade mitt kök var jag ute efter en bistrokänsla med inspiration från de tidlösa franska bistroköket. För att uppnå detta började vi med att göra en moodboard på allt jag tycker om för att sätta en känsla. Genom att sammanställa materialval så hittar man ganska så snabbt fram till vad man vill.

Detaljerna är viktiga. Crèmefärgade, rektangulära, fasettslipade plat-tor av samma typ som används i tunnelbanan i Paris skapar bistrokänsla. Sätt kaklet från golv-sockeln och en bra bit upp på väggen. Placera plattorna dikt an, använd inte fog, så ger det en gammeldags karaktär, precis som på bistroerna i Frankrike. En mässingsstång försedd med krokar för kastruller och byttor är en snygg och praktisk lösning för vilket kök som helst.


Öppna hyllor ger köket rymd och ett luftigt intryck. Dessutom är det härligt att se sina saker.
Här kan du ställa de vackra skålarna du använder ofta. Och känner du för att förändra köket på ett enkelt sätt är det lätt att byta ut prylarna. Det finns många roliga konsoler att välja bland. Mässingskonsolerna i det här köket kommer från England och du kan köpa dem i mina butiker. Även olika varianter på ”Pan-Rack” för att kunna hänga din köksutrustning i taket. Praktiskt tycker jag och gör köket levande! Den gamla skylten fick jag av den gamla damen som jag hyrde huset av för inspelningen av Leila bakar i Frankrike. Hon är fantastisk på samla på sig vackra gamla saker på franska marknader. Den är så otroligt fin och jag kan från till denna dag inte förstå hur hon kunde ge bort den till mig. En originalskylt från en gammal glassbutik!! Att blanda gammalt och nytt ger köket (och hemmet) karaktär. Jag älskar saker som berättar en historia och som jag kan koppla till minnen i mitt liv.

Planera för prylarna… Tänk efter hur du brukar röra dig i ett kök och hur du använder sakerna när du planerar hur det ska se ut. Kryddor man använder ofta kan vara skönt att ha vid spisen, gärna i en låda precis i anslutning till spishällen. Det kvadratiska och mindre formatet på lådorna är snyggt och praktiskt eftersom stora lådor lätt blir röriga.

TIPS: Numera finns det diskmaskiner med dubbla draglådor precis som på bilden. Det skonar ryggen och gör att du kan diska mindre mängder, genom att köra en låda i taget om du önskar.

Byt gärna ut delar av köksinredningen, det ger liv och karaktär. Ett antikt skåp kan ersätta ett skafferi eller vara ett vackert sätt att förvara sitt porslin. Just det här skåpet var från början något lägre. En finsnickare byggde till en del
med lådor och en öppning i mitten som förvandlade det till ett högt och härligt serveringsskåp med god förvaring för porslin. En enkel detalj som ger brasserie- karaktär är mässingsstången vid diskhon. Se hur jag gjorde här!

En bra belysning är A & O i ett kök. Man måste ju såklart kunna se bra när man arbetar och hälfts av året har vi som bekant inte så mycket till dagsljus. Jag har löst det med spottlister i taket och punktbelysning på väggarna. Lampetter ger ett trevligt ljus och numera finns det många nytillverkade modeller i gammal stil som är snygga i kök. Jag har en kille på Riddargatan i Stockholm som jag alltid hittar vackra gamla lampetter hos som denna nytillverkad efter ett gammalt original.

Förr var det viktigt att kunna stänga till köket för att inte sprida matos i hela huset. Numera, med effektiva fläktar, är det inte nödvändigt. En dag-öppning mellan kök och intilliggande rum ger bättre dagsljus och en härlig kontakt mellan rummen. Här leder dagöppningen mot en serveringsdel av köket och en matplats.

Ibland, om man har tur, kan man hitta delar av gamla restaurang- eller butiksinredningar till sitt kök. Annars går det, som här, att låta tillverka en annorlunda köksö. Runda hörn ger en vänlig form, och de många lådorna på båda sidor sväljer allt från servetter till dricksglas. Denna bad jag snickeriet som byggde mitt kök göra efter en förlaga och inspirationsbild på en gammal serveringsskänk som jag hittade i en inredningstidning. Den har lådor från bägge hållen och rymmer massor med sina 22 lådor är den en riktigt smart förvaring.

Smart tips! Har man möjlighet är det lyxigt att unna sig en extra diskmaskin och diskho. Det underlättar arbetet med att hålla ordning när man är många.

Det är snyggt att bygga in kylskåpet i en möbel med hyllor och skåp. Det ger dessutom bra förvaring av kokböcker och en bättre helhetskänsla åt köket. Genom att det lilla skafferi-skåpet vid sidan om görs lite grundare blir det både praktiskt och mer spännande i sin oregelbundna form. Bygg alltid skafferiskåp grunda. Djupa skåp gör bara att innehållet blir oöverskådligt. Dekorera väggarna Tavlor gör köket hemtrevligt och mer personligt. Extra trevligt blir det om motiven har kökstema – varför inte rama in menyn från favoritbistron eller en rolig gammal reklam-affisch.

Detaljerna sätter karaktär. Jag har ramat in några gamla menyer från mina favoritrestauranger i Paris och New York. Det var något utav en utmaning att övertyga hovmästaren att just jag skulle få ta hem menyn men förhoppningsvis har de fått något i retur då dessa restauranger ständigt är med i mina bästa utlandstips och cityguider.

Avslutande täcksidor på bänkar kan upplevas som kalt och tråkigt. En öppen lösning med hyllor är ett trevligare alternativ som ger ett luftigt intryck och samtidigt smart förvaring. Stänger med krokar lite varstans för handdukar och grytlappar är praktiskt. Fläktkåpan kan också fungera som en förvaringsplats för höga saker som inte får rum på andra ställen.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate