Det är ju vid det här laget ganska många av oss svenskar som varje fredag festar till på lite tacos … Så idag tänkte jag bjuda på 2 lite nyare och fräschare varianter 1 med Torsk och 1 med färs på Fläskbog. Tacokryddan gör du själv och den är så mycket godare är färdig tacokrydda som innehåller ohälsosam glutamat. Det här är även ett tips till dig som varit på jakt efter ett recept på tacokrydda utan E-nummer.
Tacokrydda on your own
1.5 tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
2 msk spiskummin
1 tsk vitlökspulver
1 krm cayennepappar
Blanda allt tillsammans.
Taco på torsk
4 pers
4-6 tortilla bröd
500 gram fryst eller färsk torskfile
3 msk hackad koriander
1 lime, både saften och cest
1 kryddmått chiliflakes
1 liten riven vitlöksklyfta
salt och peppar efter smak
Topping
2 dl Kokt ris
4 salladsblad
½ tärnad gurka
2 stjälkar tärnad blekselleri
2 tärnade avocado
Gul lök
Limesaft
Olivolja
- Tärna torsken i ganska stora tärningar och lägg i en bunke, i med resten av ingredienserna, låt stå och dra i ca 15 min, stek torsken i pannan med olivolja snabbt på hög värme, lägg upp torsken i ditt tortilla bröd, sen salladsbladet, ris, fisk, grönsakerna, yoghurten och sist lite olivolja och färsk pressad lime över.
Taco på färs av fläskbog
500 g mald fläskbog
Hemlagade tacokryddan
1 st hackad gul lök
4 -6 st tortilla bröd
olivolja till pannan
Topping
Salladsblad
Tomater
Gurka
Hackad lök
- Fräs färsen i pannan med den hackade löken och olivolja.
- Tillsätt sedan kryddorna och smaka av.
- Fyll ett tortilla bröd med salladsblad, skivad tomat, tärnad gurka, hackad lök och sist på med yoghurten.
Lime & chili yoghurt till tacos
4 pers
4 dl grekisk yoghurt
1 msk sweet chili
1 st pressad vitlök
Saft+rivet skal av en ½ lime
Salt och peppar efter smak
Blanda allt och smaka av.
Gott! Jag som är allergisk emot lök tycker det blivit väldigt svårt med tacos på senare tid, har testat utan vitlökspulver med mera men det blir ingen bra smak. Har du något tips vad man skulle kunna ta istället?
Jag vet inte riktigt för jag har aldrig provat själv. Antar att det enklaste är att prova sig fram lite. Svårt att återskapa just löksmak kanske…
Hej,
Det blir väl ingen tacokryddesmak utan spiskummin?
Tack! Det hade fallit bort! Vilken tur att jag har så uppmärksamma läsare <3 Stort TAck Carina!!
Vilket bra tips, tack!
Den man köper är inte så god.
Läs kakmonstrets bekännelser: 🙂
http://chocochock.se
Kan inte baka, men mat och inredning är ett stort intresse. Tack snälla för din varma och fina Blogg. Nu väntar jag med stort intresse på Din och Ulrikas heminredningsbok som säkert kommer att ligga framme för att njutas, inspireras och läsas i.
Så bra idé med taco på fisk. Passar ju toppenbra nu, när det är Miljövänliga veckan och allt. Det bästa vi kan göra för miljön är ju att skära ner lite på vårt köttätande!
Eller hur! Fräsch ochgott är det också!
Vilket toppen tips =) Ska jag testa att göra, egen tacos krydda.
Fick hem din bok igår, welcome home. Älskar den <3 Så himla underbar. Det har ni verkligen gjort bra. Tipsade om den på bloggen, hoppas fler ser hur fin den är.
Kram och ha en toppen dag <3