Det här är en otroligt saftig lussekattslängd i form av en julgran. Jag kan avslöja att den är helt livsfarligt god, och det är en utmaning att stoppa mig från att mumsa i mig halva granen själv … Om du är allergisk mot mandel kan du utesluta den eller ersätta med exempelvis vallmofrön, alternativt göra en egen ”mandelmassa” på solrosfrön som först har rostats i en stekpanna med lite flingsalt. Mixa i matberedare med knivblad med samma mängd strösocker till en solrosmassa. Det blir också fantastiskt gott.
Saftig Saffransgran
2 granar
DU BEHÖVER
1 sats saffransdeg (se grundrecept här)
FYLLNING
100 g mjukt smör
200 g mandelmassa
200 g mörk choklad, 70 %
skal av 2 ekologiska apelsiner
2 msk mörk rom eller Grand Marnier (kan uteslutas)
1 ekologiskt ägg
1 msk vispgrädde florsocker att pudra på granen
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
2. Knåda degen (rundriv) ett par tag på ett mjölat bakbord, dela den i två bitar och kavla ut en bit i taget.
3. Bred på smöret, strö över riven mandelmassa, hackad choklad och rivet apelsinskal. Om man vill kan man röra ihop hela fyllningen först i en bunke och smaksätta med lite rom eller Grand Marnier.
4. Vik ihop ”pizzan” så att den blir dubbelvikt och börja med att snitta till ”stammen” på granen – skär av bottnen, rulla ihop till en rulle och tryck dit som stubbe.
5. Skär ett snitt från bägge sidor av granarna och snurra dem till grenar. Lägg en bakduk över och låt längderna jäsa cirka 40 minuter.
6. Pensla längderna med ett uppvispat ägg utblandat med en skvätt grädde.
7. Grädda längderna tills de är gyllene, cirka 15 minuter.
8. Ta ut och låt granarna svalna. Om du vill kan du pudra dem med lite florsocker före servering.