In Lifestyle, Recept

De senaste helgerna har vi tillbringat lite tid med svampkorg i skogen, något som jag älskar. Jag tycker att man laddar med energi där och det är så fantastiskt vackert. Med lite tur hittar man också lite svamp (vilket vi har gjort med varierat resultat). Mest har det blivit Karl-Johansvamp i år men har även hittat lite gula kantareller. Av detta har jag lagat mina favoriträtter.
 svamppizza

 

Karl-Johan är så fantastiskt gott med Tagliatelle. Då smörsteker jag bara svampen i skivor med tunt skivad vitlök och häller på lite pastavatten och matlagningsgrädde. Vänder ihop med nykokt tagliatelle, smaksätter med salt och peppar och detta förvandlas till den godaste av alla enkla rätter. En annan favorit är hembakad pizza med Karl-Johansvamp. Även detta ett mycket enkelt recept med såååå magiskt gott. Jag är alltid försiktig med tomatsåsen på pizza, jag använder ytterst lite så att inte pizzadegen blir blöt. På denna pizzan har jag vitlök, persilja, rosmarin, smörstekt Karl-Johansvamp och mozzarella. Det blev magiskt gott…

 

 

Basic Pizzadeg – Grundrecept

4 stora pizzor

 

PIZZADEG

15 g färsk jäst

3 dl ljummet vatten

2 tsk strösocker

1 tsk flingsalt

2 msk olivolja

1 dl durumvete

5 1/2–6 dl Tipo 00 (alt. vetemjöl special)

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja.
  2. Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen
    i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk.
  3. Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
  4. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord.
  5. Smaksätt med valfri fyllning (se recept med fyllning).

 

En annan favorit är Pizza Bianca (vit pizza) ett recept inspirerat av ett av mina favoritställen i New York ABC Kitchen. Här har jag använt Portabello, ensvamp man kan köpa i mataffären året om. Du kan ju självklart göra denna pizzan med Karl-Johan, trattisar eller gula kantareller också. Då skulle jag nog smörsteka dem först, men med portabellon är det inte nödvändigt. Den här pizzan är galet god faktiskt och riktigt enkel att göra. Perfekt till lunch, brunch och middag.

Den ofrivilliga svampplockaren hittar alternativa medel att roa sig med i skogen…

leilalindholmkök

Pizza Bianca

4 stycken

FYLLNING

1 burk (á 250 g) ricottaost

100 g parmesanost

400 g portabellosvamp eller Karl Johansvamp

2 klyftor vitlök

50 g pinjenötter

4 ägg

2 msk färsk citrontimjan (de som växer på hård kvist)

1-2 msk vit tryffelolja

flingsalt

svartpeppar från kvarn

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Gör pizzadeg enligt grundreceptet.
  3. Kavla ut degen tunt och lägg den på en plåt med bakplåtspapper (detta för att det annars är väldigt svårt att flytta pizzan).
  4. Bred på ett lager ricottaost, riv över parmesanost och lägg på skivad tunt skivad svamp. Knäck ett ägg i mitten av pizzan.
  5. Skiva vitlöken tunt. Strö vitlök, pinjenötter och plockade timjanblad över pizzan (men lämna ägget fritt). Ringla över lite tryffelolja och krydda med salt och peppar.
  6. Grädda pizzan i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »

FROM MY KITCHEN TO YOUR INBOX

- Be the first to know -

Tack!