Det finns banne inte något godare än mina tonfisk tacos. Jag älskar visserligen de flesta Fish tacos men den här slår allt tror jag. Jag vet att många ifrågasätter det här med att äta tonfisk i överhuvudtaget men den tonfisk som säljs färsk i Sverige ska vara MSC märkt och fångad på spö. Om man vill uppdatera sig på vilka fisksorter som är ok kan ni läsa mer om det HÄR. Nu åter till mina otroligt lättlagade och fräscha tonfisktacos som jag även älskar just för att de snabba och enkla när man har gäster. Ändå känns de väldigt lyxiga!
.
Halstrade/grillade Tonfisk tacos med yoghurtaioli
4 portioner
600 g färsk tonfisk av sushikvalitet (se till att den är röd)
Olivolja
1-2 msk tacokrydda (den hittar du här)
Picco di Gallo
2 askar körsbärstomater på kvist
Saft av 1/2 limefrukt
2 msk olivolja
1/2 grön jalapeno (färsk)
1/2 vitlöksklyfta
1 kruka koriander
1 liten rödlök
Svartpeppar från kvarn
Flingsalt
- Tärna tomaterna i små bitar.
- Blanda i en skål och smaksätt med lite limesaft, honung, olivolja, hackad jalapeno, salt och svartpeppar.
- Tillsätt en kruka hackad koriander och 1/2 finhackad rödlök.
Guacuemolé
4 mogna avokado
1 liten tomat
0,5 klyfta vitlök
0,5 liefrukt, saften
0,5 grön jalapeño (färsk)
0,5 rödlök
1 knippe koriander
Några droppar tabasco
Salt och peppar
- Kärna ur och mosa avokadon.
- Kärna ur tomaten och finhacka tomatköttet. Finhacka även rödlök, koriander och jalapeño.
- Blanda samtliga ingredienser. Salta och peppra.
Limeaioli
1 dl Hellmans majonaise
1/2 dl tjock grekisk yoghurt 10%
1/4-1/2 vitlöksklyfta
Rivet skal av 1 limefrukt
Svartpeppar från kvarn
- Blanda samman alla ingredienser till en limeaioli. Till Servering:
1 kruka koriander
1 påse/ask babyspenat
1 liten rödlök
8-12 små vetetortillias
- Skär tonfisken i längder. Gnid in den i lite olivolja och sedan i tacokrydda.
- Gör Picco di gallo och Guacuemolé enligt recepten ovan.
- Blanda samman ingredienserna till limeaiolin. Finhacka rödlöken.
- Hetta upp en grillpanna eller stekpanna så att den är rykande het. Halstra tonfisken i den heta pannan (häll inte någon olja i pannan, det räcker med den som redan är på fisken). Halstra i cirka 1 minut per sida. Fisken ska ändra färg och få lite yta men vara helt rå inuti. Skiva tonfisken i skivor.
- Grilla bröden i grillpanna och lägg dem i en handduk så de serveras värma.
- Servera dina tonfisk tacos med lite bladspenat i botten, sedan mangosalsa, grillad tonfisk, hackad rödlök och yoghurt aioli.