Julen närmar sig med stormsteg och jag laddar inför årets första glögg. Självklart kommer jag att bjuda på julgodis! Favoriterna som jag gör varje år är hemkokt kola som är enkelt att göra. Denna kola är även väldigt trevlig att ge bort i present när man går bort på middag. Jag lägger oftast den hemgjorda kolan i en fin Mason Jar (glasburk) och för att kunna göra den så behöver man slå in dem i vaxat papper. Hemgjort godis är alltid en uppskattad present. Det känns personligt att ge bort något som man tillverkat själv och är man bra på det så kan man kanske till och med skryta och kalla det för Mathantverk 😉 Hemkokt kola kan ju smaksättas på mängder av olika vis. Bara några exempel på det är pepparkakskrydda, kakao, limefrukt (rivet skal), lakrits och citron… Bara fantasin sätter stopp. Vill man ha en mörkbrun kola så är det kakao som gäller för att färga kolan. Fundera på vilka smakkombinationer som du tycker om och vilka som är mest uppskattade. Mint och choklad. Lakrits och Citron. Hallon och Lakrits. Choklad och flingsalt är några av mina egna favoriter….
Ibland väljer jag att hälla upp kolan i knäckformar men man kan också hälla ut det på ett bakplåtspapper. Om du gör det senare kan du låta den svalna något först så att den inte flyter ut för mycket. Strö lite flingsalt över eller varför inte strö över lite hackad polkagris. Galet gott ihop med en chokladkola. Nytt för i år är att ni kan hitta min egen chokladkola med äkta polkagris kross i mina butiker! Ni måste prova den… galet god!!
Här har jag kombinerat choklad kolaknäck med rostade hasselnötter. Magiskt gott och jag tycker att det blir superfint med grovt hackade och delade hasselnötter i formarna!
Världens godaste smörkola
Den här underbara smörkolan går att smaksätta på massor av olika sätt. Då tillsätter man bara kryddorna i slutet av koktiden. Man bör inte röra så mycket under kokningen (annars är det lätt att kolan sockrar sig), och det kan vara bra att använda en kopparkastrull eller en tjockbottnad kastrull med vid botten. För att se om kolan är färdig gör man ett kulprov. Det gör man enkelt genom att droppa en klick smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna har den kokat färdigt.
CIRKA 50 STYCKEN GRUNDRECEPT
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 nypa vaniljpulver
1 nypa flingsalt
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kopparkastrull.
2. Rör ner grädde, strösocker, sirap och vaniljpulver och låt koka utan lock till 124 grader (cirka 30–45 minuter beroende på vid den på kastrullen). Rör om så lite som möjligt.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ner valfri smaksättning (man kan ju smaksätta hemgjord kola med allt möjligt) eller behåll kolan naturell. Tillsätt flingsaltet. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Skär i bitar och slå in kolan i smörpapper. Förvara kallt.
Man kan ju även ge bort kolastänger vilket också är mycket trevligt såklart! Skär bara längder och slå in i vaxat papper eller cellofan. Fördelen med pappret är att det aldrig blir några flottiga fingrar. Smart va!
Massor av fler härliga julrecept hittar ni i min julbakbok som man kan köpa signerad i min online butik under hela julen!
Hej
Lättkokad och fantastiskt god kola. Hackade i 1 dl mandel och strödde över lite flingsalt. Portionerade ut med Karamellkungens tratt (portionerare) i knäckformar, kan rekommenderas.