Trodde väl knappast att jag skulle vara den som tipsade om LCHF men på begäran så kan jag nu dela med mig av det här receptet till alla som kör någon Low carb variant. Måste dock intyga att dessa knäckebröd (eller Frökex) är vansinnigt goda med lite bredgott på så det är verkligen att jag får lägga band på mig för att inte mumsa i mig dem med blixtens hastighet… Nåväl, här kommer receptet som alla har väntat på.
Leilas LCHF bröd
2 plåtar
200 g solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 dl vallmofrön
Flingsalt
- Sätt ugnen på 160 varmluft.
- Blanda allt utom vallmofrön i en bunke och låt den stå framme och svälla i cirka 1 timme.
- Bred ut smeten tunt på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper.
- Strö över vallmofrön och lite flingsalt.
- Grädda knäckebröden i cirka 70 minuter.
- Låt dem svalna och lossa försiktigt bakplåtspappret från bröden. Förvaras torrt.
Det är Linfrön och fiberhusk som hjälper brödet att hålla ihop. Om du inte tål eller tycker om några av fröna kan de bara bytas ut mot några som du föredrar. Brödet är också helt glutenfritt så här har ni en höjdare att tipsa alla glutenintoleranta om!
Tips! Kexen är även supergoda till ostbrickan så fredagskvällen är räddad!!
-
[…] recept på lågkolhydratsbröd (dvs utan spannmålsprodukter) och snubblade över Leilas recept på LCHF-bröd som jag testade och föll för direkt! Fantastiskt god smak av alla fröer och […]
[…] här receptet kommer från Leilas blogg. Kalle kom på idén att hotta upp fröknäcket genom att addera mortlad fänkål, och det blev […]
[…] 1 dl Solroskärnor 1 dl Pumpakärnor 1 dl Sesamfrön 1 dl Majsmjöl 1/2 dl Linfrö 1 tsk flingsalt BLANDA! Koka upp 2 dl vatten häll i 1/2 dl olja (valfri) och blanda sedan in med de torra. Bred ut smeten tunt på en klädd plåt (bakplåtspapper) (strö över lite mer flingsalt) Grädda i ugnen under 1 timma och sedan sänk till 50 grader under en halvtimme till och sedan stäng av ugnen och låt stå i eftervärmen. Originalreceptet hittar du här […]
[…] Recept: Leila Lindholm http://blog.leila.se/leila/2013/06/11/lchf-brod-for-dem-som-har-letat/ […]
Leave a Comment
Har precis gråtit en skvätt över att jag i sann LCHF anda inte kommer njuta av din Granola. Och så dyker dessa upp! För mig! Tack!
Hej Verkar supergott! hur äter och tränar du egentligen eftersom det ger resultat??? här händer inget och sonen e 9 månader. TIPS???
Hej.
Siktar du på viktnedgång så skall ditt kaloriintag underskrida det du gör av med. Du kan ändra din kost så att du äter sån mat som rekommenderas för viktnedgång, bibehållen ( i den mån det går) muskelmassa.
Träna måttligt- försök bygga/ upprätthålla muskelmassa.
Googla på nätet- finns hur mycket information som helst om dessa frågor.
Kom i ketos med LCHF. Kolla in kostdoktorn.se för proffs-tips.
Har kört lchf i 2 månader med kanonresultat. Det bästa av allt är mitt välmående och energiöverflöd 🙂 Lycka till!
De provar vi till helgen!
Gjorde enligt receptet! Mycket goda, krispigt och fina på alla sätt. Det blev också 2 plåtar så de räcker ett tag. Jag ägnade lite möda åt att kavla ut så tunt som möjligt. MEN de blev för salta i min smak. Nästa gång kommer jag att hoppa över flingsaltet ovanpå och bara ha 1tsk i smeten eller tvärtom. Då kommer jag att bli helnöjd!
Andra gången jag gör dessa. Supergoda! Jag skippar också flingsaltet och de blir perfekta!
Hej!
Verkligen supergoda! Gjorde precis enligt receptet och gillade saltsmaken :-). De blev dock lite mjuka i mitten trots att de stod inne i 70 min. Skulle jag haft dem inne längre?
Kan man strunta i mandelmjölet? Jag tål inte mandel..
Funkar med kokosmjöl om man inte tål mandel…
Älskar fröknäcke och har gjort flera olika sorter, i julas hade jag i lite pepparkakskrydda och lite tranbär i smeten….SUPERGODA.
Undrar om det är samma mängd mjöl om man tar kokosmjöl ?
Hej Leila!
Nu har jag gjort dessa knäckebröd 3 ggr.
De är super goda. Den första gången blev bäst. De två andra gångerna har kexen
blivit porösa. Vad kan jag göra galet?
Vill ha dem så hårda som första gången.
Kan det ha med fiberhusken att göra?
Följer receptet (för en gångs skull)
Glad sommar!
Lotta
Är det bara jag som har problem med att få loss bakplåtspappret? Det sitter som en limmad tapet och det mesta blir smulor. Har testat ett annat recept och där gick det att skära rutor med en pizza slicer. Det får bli det i framtiden.
Fantastiskt goda kex, gjorde en plåt igår och de smakar ljuvligt som vanligt!
Blir gärna mjuka i mitten. Ska pröva att sänka värmen.
Annars toppen!
Måste man ha varmluftsugn eller går det bra med en vanlig? Är det i såna fall skillnad i gradantal och längd inne i ugnen?
Det går bra vilket som 😉 Kan variera beroende på ugn. Samma temperatur.
Hej!
Har ingen varmlufts ugn, vilka grader ska det vara en vanlig ugn istället?
Mvh Anna
Du kan köra på samma temperatur, kanske kommer det att ta lite längre tid…
Perfekt! dessa ska jag baka nu när jag har en ledig eftermiddag och inga barn hemma.
Tackar!
//Malin
Gjorde en plåt idag, hade bara hittad saltade och rostade solroskärnor här i Thailand och vallmofrön smakar inte heller som vanligt, sedan hade jag i hälften av 1/2 dl svarta sesamfrön…supergoda! Har redan ätit 3 st…..mums! Tack för receptet! 🙂
juste, glömde skriva att pga att solroskärnorna redan var saltade hoppade jag över saltet i smeten och hade bara på lite flingsalt ovanpå…som sagt..Jättegoda och krispiga blev dem! 🙂
Hej!
Lade till 1 dl chiafrön och en halv dl vatten. Fantastiskt gott!
Tack Leila för detta underbara recept!
Det här är mina favoritkex alla kategorier. Superenkla och så goda! Gör dom om och om igen. Hela familjens favoriter!
Äskar detta fröknäcke. Idag testade jag att mixa sönder pumpakärnorna och solrosfröna så det blev till mjöl. Har tänkt ha kexen till ost o kexbrickan i afton och tycker att det blir ”för mycket” att tugga med hela frön. Var lite orolig men jösses vad bra det blev!!! Smeten höll ihop mycket bättre också så i fortsättningen blir det mixade frön o kärnor. Jag mixade dock INTE linfrön och sesamfrön, de fick vara som de är. Tack för ett bra recept 🙂