In Fest, Healthy Living, Hemma hos mig, I köket, Inspiration!, Mat, Nyttig mat!, Recept, Tips

Igår när vi hade grillen igång passade jag på att göra Baba ganoush, en smått fantastiskt tillbehör till maten. Man kan servera den som ett tilltugg till drinken med pitabröd eller som grönsaksdipp men jag brukar ha den till grillat lamm eller kyckling för det är magiskt gott!

Baba ganoush är en röra på bakad och mosad aubergine som blandas med citron, vitlök och sesampasta. Man grillar hela aubergine med skal tills de är kolsvarta och kollapsat helt och hållet. Det är så Baba ganoush’en får sin rökiga smak! Man kan även grilla dem över öppen låga på gasspisen om du vill men grill är enklast. Så här gör du…

6 PORTIONER
Baba ganoush

3 st aubergine
2 st vitlöksklyftor
1 dl tahini
flingsalt
svartpeppar från kvarn
några droppar citronsaft

Tänd briketter i en klotgrill och fördela dem på ena halvan av grillen.
Stick små hål runt om i skalen på auberginerna med en gaffel så att vätskan kan pysa ur.
Grilla dem hårt över briketterna tills de har fått mörk färg och börjat mjukna.
Flytta över dem till den ”brikettfria” sidan av grillen och lägg på locket. Låt dem bakas tills de är helt mjuka och har sjunkit ihop totalt.
Dela auberginerna och gröp ur innanmätet och släng det svartbrända skalet.
Mosa auberginen med en gaffel rör ihop med riven vitlök, tahini, flingsalt, svartpeppar och citronsaft.

20130421-143214.jpg

20130421-114938.jpg

Showing 3 comments
  • Romladolcevita
    Svara

    Buon apetito! Hälsningar från Italien!

  • Carina
    Svara

    Tack för receptet, grillad mat smakar ju underbart och doftar ljuvligt. Tahini har jag aldrig köpt men jag antar att det finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Dags att ta fram grillen när min man kommer hem. Denna vecka är jag helt själv med barnen som jag är både polis och lekledare åt.

  • maja
    Svara

    på den sista bilden, har du lagt en aubergine direkt på plattan på en gasspis? kan man göra det ist för grill?…. bor i lght med gasspis och har inte möjlighet att grilla.. detta vore ju en smart lösning… om det inte tar eld i auberginen!

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Translate