In Healthy Living, Hemma hos mig, I köket, Mat, Nyttig mat!, Recept, Tips, Uncategorized

Jag tror att en av de grejer som vi småbarnsföräldrar kämpa mest med i vardagen är att få till middagen. Det känns ibland som man bara handlar och handlar och ibland kan det vara slut på inspiration en tisdagskväll men jag tycker att det är så otroligt viktigt att ge våra barn hälsosam, god och hemlagad mat. Ofta är det enklare än vad man tror och det är lite väl lätt att fastna i falukorvträsket (det ska gudarna veta). Så här kommer ett litet tips på en pippi som sköter sig själv i ugnen. Det tar cirka 50 minuter innan den är färdig men har den väl åkt in i ugnen så kan man ägna sig åt andra saker och den är lätt att förbereda. Receptet är anpassat för en tvåbarnsfamilj med 2 små barn, har man en hungrig man eller äldre barn är det bara att göra två kycklingar….

Allt du behöver göra är…

Salvia och citronkyckling

1 hel färsk kyckling
3 klyftor vitlök
100 gram tunt skivad salami
1/2 kruka salvia
1 citron
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
Olivolja

Rotsaker och hela vitlöksklyftor att rosta i ugnen tillsammans med lite olivolja och flingsalt. Morötter, palsternackor och potatis passar alldeles utmärkt.

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skiva vitlöken tunt och stoppa in den under skinnet på kycklingen, gör ett snitt i skinnet på låren så du kan peta in vitlök och kryddor även där.
  3. Peta in salamiskivorna och salvian innanför skinnet.
  4. Riv citronskalet (enklast med ett Microplane) och skär några snitt i citronen (ungefär som du skulle klyfta den men utan att den faller isär) och stoppa in den i kycklingen. Gnid in kycklingen med citronskalet och krydda med flingsalt och svartpeppar.
  5. Sätt en stektermometer i ena bröstfiléen och sätt in kycklingen i ugnen tillsammans med klyftade rotsaker (de kan ligga i en egen plåt om utrymme finns, annars med kycklingen).
  6. Stek kycklingen till 70 grader innertemperatur, ta ut och låt de vila i cirka 5 minuter innan servering.

 

 

 

Showing 4 comments
  • pilotfrun
    Svara

    Min svärmor brukade göra sån kyckling (eller kalkon ibland) vissa gånger blandade hon också i couscous och vindruvor. Hon var en riktig matkreatör. Ditt inlägg påminde mig om henne:)

  • Lena
    Svara

    Smidigt det verkar. Ska testa. Kyckling är ju alltid mumma.

  • Mr Fill
    Svara

    Måste testas!!

  • Sara
    Svara

    Testade denna ikväll! Guuuuud så gott det var! Den lär jag laga igen, funkade ju dessutom bra i bli-av-med-bebismagen-dieten 🙂

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate